Департамент охорони культурної спадщини направив припис щодо зупинення будь-яких будівельних робіт у будинку на вулиці Софіївська, 1 (1/2), повідомляють у КМДА.

«Враховуючи, що будинок розташований у межах історичного ареалу, у межах буферної зони, власниця мала погодити науково-проектну документацію щодо впливу будівельних робіт на ансамбль споруд буферної зони, на пам’ятку місцевого значення «Вулицю Хрещатик» із центральним та місцевим органом у сфері охорони культурної спадщини. Цього зроблено не було», – повідомив директор департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

Будинок розташований на території пам’ятки містобудування місцевого значення – «Вулиця Хрещатик», знаходиться у межах Центрального історичного ареалу міста Києва, в археологічній та архітектурній охоронних зонах, а також у межах охоронної (буферної) зони ансамблю споруд Софійського собору.

Законом про охорону культурної спадщини передбачено, що пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця.


У жовтні на будівлі посеред майдану Незалежності почали зводити надбудову.

Поліція кваліфікувала дії як самоправство і відкрила кримінальне провадження. Стаття передбачає штраф (до 850 грн) або арешт на термін до трьох місяців.

Добудову на будинку на вулиці Софіївській демонтують, розповів мер Києва Віталій Кличко.

Обкладинка: Катерина Бутко