Президент Володимир Зеленський підписав закон про узгодження українського законодавства щодо охорони прав на географічні зазначення з правом ЄС, повідомили в Офісі президента.

Верховна Рада ухвалила цей закон 20 вересня 2019 року. Закон передбачає вдосконалення правового регулювання відносин щодо правової охорони географічних зазначень: в Україні затверджуватимуть захищені географічні зазначення продуктів власного виробництва та заборонять використовувати назви, які за європейськими правилами прив’язані до певних територій.

Тут, наприклад, можна почитати перші географічні зазначення українських продуктів. До переліку перших зазначень увійшли, зокрема «Херсонський кавун», «Мелітопольська черешня» та «Карпатський мед».

Згідно із законом, відповідні зміни внесуть до Господарського та Цивільного кодексів України, Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів», Декрету Кабінету міністрів України «Про державне мито».

Закон сприятиме адаптації українського інтелектуального права до права Євросоюзу, а також виконанню зобов’язань, взятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом.