У Києві планують встановити 27 нових опорних стаціонарних станцій оцінки якості повітря.

«Наступного року плануємо впровадити міську систему моніторингу стану повітря, адже ми повинні виявити релевантні джерела забруднення та розробити кроки, що дозволять зменшити шкідливий вплив на довкілля», – повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

27 станцій планують встановити в усіх районах Києва протягом двох років: почнуть уже 2020-го з двох пілотних адміністративних районів – Дарницького та Дніпровського. Саме у цих районах складна ситуація зі станом повітря через велику кількість підприємств та нестачу зелених зон.

Мережу станцій оцінки якості повітря у Києві оновлять упродовж двох років / Анна Бобирєва для The Village Україна

Нинішня мережа станцій, які працюють у Києві, не відповідає сучасним вимогам: станції не можуть досліджувати вміст усіх передбачених речовин у повітрі.


Якість повітря на лівому березі погіршилась на початку вересня. За даними платформи saveecobot, індекс якості повітря у районі станції метро «Харківська» часом перевищував позначку 150 за норми від нуля до 50.

У КМДА пояснили, що забруднення повітря пов’язане з великою кількістю пожеж під Києвом. У місті постійно моніторять постійно, особливо на лівому березі, де спостерігається найбільша задимленість. Згодом біля Києва виявили підприємство, де незаконно спалювали шини.

У місті вирішили частково обмежити в’їзд вантажівок, а в Дарницькому районі почали поливати вулиці водою – щоб покращити стан повітря.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі