Частина льодовика на Монблані може обвалитися у будь-який момент через потепління. Італійська влада закрила дороги та наказала евакуювати жителів будинків на італійській стороні гори, пише CNN.

З вершини може відколотися 250 тисяч кубометрів льоду, йдеться у звіті фахівців регіонального уряду Валле-дʼАоста і Фонду «Безпечна гора».

Льодовик зміщується зі швидкістю 50-60 сантиметрів щодня, проте неможливо визначити точний термін обвалу, кажуть експерти.

«Ці явища ще раз показують, що гора переживає фазу сильних змін через кліматичні фактори, тому вона особливо вразлива. У цьому випадку це помірний льодовик, особливо чутливий до високих температур», – пояснює мер сусіднього Курмаєра Стефано Місерокчі.

Монблан є найвищим гірським хребтом у Західній Європі з 11 вершинами. Через глобальне потепління альпійські льодовики тануть: за даними останнього реєстру, їхня площа зменшилася з 609 квадратних кілометрів у 1989 році до 368 квадратних кілометрів зараз.


Половина льодовиків в Альпах розтане вже до 2050 року, а 90% може зникнути до кінця століття, йдеться у висновках швейцарських науковців.