Шведська школярка та екоактивістка Грета Тунберг отримала нагороду Right Livelihood Award, яка вважається «альтернативною Нобелівською премією».

Грета отримала нагороду за «натхнення та висунуті вимоги до політиків для невідкладних кліматичних дій».

«Тунберг – це потужний голос молодого покоління, якому доведеться нести наслідки сьогоднішньої політичної невдачі зупинити зміни клімату. Її рішучість не миритися з кліматичною катастрофою, яка настає, надихнула мільйони однолітків також підвищити свій голос і вимагати негайних кліматичних дій», – йдеться у заяві Фонду нагороди.

Грета стала однією з чотирьох лауреатів премії: її також отримали правозахисниця Амінату Гайдар із Західної Сахари, адвокатка Го Цзянмей з Китаю за захист прав жінок, Даві Копенава з Бразилії за захист лісів, багатоманіття Амазонії та корінних народів.

Переможці отримають один мільйон шведських крон (94 тисячі євро). Кошти призначені для підтримки роботи лауреатів, а не на особисті витрати.


 Грета Тунберг започаткувала рух Fridays for Future як щотижневу акцію протесту в школі. Згодом вона переросла у міжнародний екорух, учасники якого закликають більш ефективно боротися зі зміною клімату.

 Правозахисна організація Amnesty International нагородила Грету званням «Посол совісті» за її діяльність та рух Fridays for Future.

 Грета виступила з промовою на кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку, де заявила про відповідальність політиків за майбутнє планети та закликала до дій.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Anders Hellberg / Wikimedia