Шведська школярка та екоактивістка Грета Турберг виступила з промовою на кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку.

Я не повинна бути тут, я повинна бути в школі на іншому боці океану. Ви покладаєте надію на нас, молодь. Як ви смієте! Ви розкидуєтеся порожніми словами, ви вкрали мої мрії, моє дитинство! Але мені ще пощастило. Люди страждають, вмирають. Цілі екосистеми руйнуються. Ми стоїмо на порозі масового вимирання. А все, про що виможете говорити – це гроші та казки про безкінечний економічний розвиток. Як ви смієте? Більше 30 років учені попереджають нас. Як ви смієте відвертатися від реальності і казати, що ви робите усе можливе?

Грета Тунберг, екоактивістка та засновниця руху Fridays for Future

За словами Грети Тунберг, новому поколінню доведеться витягувати з атмосфери мільярди тонн викидів парникових газів, але технології для цього не існує.

Промова Грети Тунберг на кліматичному саміті ООН

«Як ви смієте вдавати, що все можна виправити за допомогою технічних рішень, нічого більше не змінюючи? Ви зраджуєте нас, і молодь починає це розуміти. На вас дивляться всі майбутні покоління. І якщо ви нас зрадите, ми ніколи не пробачимо вам», – підкреслила екоактивістка.


Грета Тунберг започаткувала рух Fridays for Future як щотижневу акцію протесту в школі. Згодом вона переросла у міжнародний екорух, учасники якого закликають більш ефективно боротись зі зміною клімату.

Правозахисна організація Amnesty International нагородила Грету званням «Посол совісті» за її діяльність та рух Fridays for Future.

Британський гурт The 1975 оприлюднив нову пісню The 1975. Замість соліста її виконує Грета Тунберг, яка страйкує проти змін клімату.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі