Департамент містобудування та архітектури не надав дозвіл на проєкт реставрації Центрального гастронома на Хрещатику компанією Viharev. Про це йдеться у листі департаменту до архітектурного бюро.

Наразі компанія отримала всі необхідні дозволи, крім дозволу департаменту, який учетверте відмовляє бюро, розповів автор проєкту реставрації Микола Віхарєв «Українській правді».

Уперше компанія зверталася за дозволом ще навесні. Проте Державна архітектурно-будівельна інспекція також не дає дозволу на протиаварійні роботи на пам’ятці.

«Ми не можемо загнати техніку, доки ми не зробимо протиаварійні роботи – накрити дах, щоб не тік, підставити палі, щоб стіни не валилися. Ми це не можемо зробити просто так. Треба, щоб був дозвіл. Пройшли експертизи. Мінкульт все погодив, Департамент охорони культурної спадщини погодив. А ДАБІ відмовляє», – каже Віхарєв.

За словами заступниці директора департаменту містобудування Валентини Антоненко, назва робіт не відповідає заявленим роботам на проєкті, тому компанії відмовляють.

«Що робить архітектурне бюро Віхарєва? Воно нібито робить реставрацію об’єкта, але подає нам це з таким техніко-економічним обґрунтуванням, де об’єм будівлі збільшується до 5 поверхів від землі», – пояснює Антоненко.

За законом про охорону культурної спадщини Центральний гастроном можна лише реставрувати, але не збільшувати його розміри, а повністю зберегти зовнішній вигляд. Крім того, будівля досі перебуває у переліку пам’яток, тому на ній не можна проводити реконструкцію.

Антоненко додала, що навесні компанія надсилала департаменту інший проєкт, який не передбачав збільшення будівлі ще на два поверхи.

В архітектурному бюро кажуть, що за документами історична частина не змінюється, а п’ять поверхів – це висота дворової частини, прибудови, яка не є пам’яткою.

У департаменті наполягають, щоб архітектурне бюро розробило правильну документацію, яка не порушуватиме закон.


Центральний гастроном належить до пам’яток архітектури та містобудування місцевого значення, будівлі понад 150 років.

У червні 2017 року в будівлі сталась пожежа. Там згоріли перекриття між поверхами та дах. Причиною пожежі стала недбалість будівельників, які вели роботи на даху.

Візуалізації: Viharev