На набережній біля пішохідного мосту з’явився напис «Кому дзвонити, коли вбиває поліція?». Акція має на меті привернути увагу до розслідувань у справах вбивств і замахів на активістів, які сталися за останні кілька років.

Серед учасників акції – представники ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», які вимагають покарати виконавців та замовників вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Акція є протестом проти тиску на громадських активістів за участі правоохоронців та бездіяльності у розслідуванні злочинів, вчинених проти активістів в Україні, пояснюють учасники ініціативи.

«Поліція за наші з вами податки має розкривати справи та саджати вбивць; якщо вона цього не робить – значить вона допомагає. Напис – це навіть не питання, це констатація факту. Ми справді не знаємо, що робити. У нас як у громадянського суспільства немає відповіді на питання: що робити, коли поліція вбиває?» – Назарій Кравченко, координатор ініціативи «Речовий доказ».

Напис біля пішохідного мосту відсилає до традиційного гасла учасників акцій проти поліцейського насильства «Who do you call when police murders?», яке сьогодні, зокрема, активно використовують протестувальники у Гонконгу.

Who do you call when police murders? у Гонконгу

У липні 2018 року облили кислотою херсонську активістку та радницю міського голови Катерину Гандзюк. Після кількох місяців у реанімації, 4 листопада, Катерина Гандзюк померла в лікарні.

Влітку 2019-го організатора нападу Сергія Торбіна засудили до шести з половиною років в’язниці; нападник Микита Грабчук отримав шість років позбавлення волі. Ще двом причетним до нападу на Гандзюк – Володимирові Васяновичу, В’ячеславу Вишневському – дали по чотири роки в’язниці, а Вікторові Горбунову – три роки за ґратами.

У липні 2019-го стало відомо, що Генеральна прокуратура зупинила досудове розслідування щодо підозрюваних в організації нападу – Владислава Мангера (голови Херсонської облради) та Олексія Левіна.

Фото: Андрій Баштовий © The Village Україна