У Києві концентрація формальдегіду, газу, який подразнює верхні дихальні шляхи, очі та шкіру, перевищена у кілька разів, йдеться у дослідженні Лун. Місто та студентів кафедри економічної та соціальної географії КНУ Шевченка.

Дослідники проаналізували вміст формальдегіду в повітрі Києва з 1999-го до 2019 року на основі даних Центральної геофізичної обсерваторії Києва.

Кількість газу в повітрі вимірюється у гранично допустимих концентраціях (ГДК). Так вираховують, у скільки разів перевищений безпечний рівень.

У червні 1999 року середньомісячна концентрація формальдегіду в повітрі Києва була у межах норми 0,4 ГДК. Від серпня 2006-го влітку норма завжди була перевищена.

У липні 2019 року показник був 3 ГДК, тобто перевищений утричі. У серпні 2018-го – 5,7 гранично допустимих концентрацій.

Формальдегід – це газ без кольору, але з різким запахом нових меблів, в атмосферне повітря мегаполісів викидає передусім автотранспорт. Він подразнює верхні дихальні шляхи, очі, шкіру. Від перевищення концентрації може першити у горлі. Нежить, чхання, кашель, почервоніння очей, свербіж шкіри – все це теж може бути через нього.