В Україні, окрім території Криму та півдня материкової частини, середня температура за сто років зросла на два і більше градуси, повідомляє The Washington Post.

Найбільше середня температура зросла на півночі та заході України. Поріг у два градуси потепління вчені називають «червоною лінією», після якої зміни клімату через глобальне потепління стануть незворотними.

Поріг у два градуси вже подолала десята частина планети, половина цієї території – за останні пять років. Найбільше температура зросла в Арктиці – зміни сягають шести градусів. 

На близько 20% планети за останнє сторіччя температура збільшилася на 1,5 градуса. Таке потепління провокує лісові пожежі, танення льодовиків та зміну екосистем. За прогнозами вчених, у найближчі роки температура продовжить зростати. 

Карта показує, як температура з 2014-го до 2018 року змінилася, якщо порівнювати з даними у 1880-1899 роках. Мапа була створена на основі даних фонду Berkeley Earth, який займається аналізом показників температури на Землі.


Через танення льодовиків, збільшення рівня вуглекислого газу та підвищення температури ООН оголосила у світі надзвичайний екологічний стан.