Родичі українських політв’язнів зранку 7 вересня почали з’їжджатись до офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової у Києві. Про повідомляє кореспондент проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

На місці, зокрема, присутні родичі режисера Олега Сенцова, Євгена Панова та Олексія Сизоновича.

Після зустрічі із Людмилою Денісовою, родичі українських військовополонених та політв'язнів разом із омбудсменом виїхали на автобусах до «більш спокійного місця», повідомляють кореспонденти «Громадського» з місця подій. 

7 вересня очікується обмін полоненими між Україною та Росією. Про це свідчать приземлення російського літака в аеропорту «Бориспіль» та українського літака у Москві.

Підтверджує інформацію й адвокат українських військовополонених моряків Микола Полозов. За його словами, процес обміну пішов та моряки вже чекають на виліт із з аеропорту «Внуково-2».


Інформація про можливий обмін полоненими між Україною та Росією з'явилася наприкінці серпня. Повідомлялося про можливий обмін 24 українських військовополонених моряків та ще 11 політв'язнів.

У ЗМІ повідомляли про кілька варіантів обміну, зокрема повідомляли про можливу схему «33 на 33». За даними «Радіо Свобода», станом на 11:35 мова йде про обмін 35 на 35 полонених.  Однак офіційної інформації про список полонених, яких планують обміняти, немає. 

Як повідомляє адвокат українського політв'язня Романа Сущенка Марк Фейгін, звільнити планують 24 військовополонених українських моряків, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Романа Сущенка, Євгена Панова, Станіслава Клиха, Миколи Карп'юка, Павла Гриба, Олексія Сизоновича, Володимира Балуха, Артура Панова та Едем Бекірова.

 Українських моряків незаконно ув'язнили у листопаді 2018 року– після того, як російські силовики відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України у Керченській протоці. Їм інкримінували незаконний перетин кордону та судили за законами Росії.