Українських військовополонених моряків відпустили під особисте зобов'язання української уповноваженої з прав людини Людмили Денісової, пише «Інтерфакс» з посиланням на заяву адвоката моряків Миколи Полозова.

Раніше Полозов підтвердив інформацію про зрушення в обміні. «Команда захисту військовополонених українських моряків не коментувала неперевірені чутки і припущення щодо їхнього звільнення. Тепер можна сказати, що процес пішов», – написав Полозов у Twitter.

0 08:45 з московського слідчого ізолятора «Лефортово», де незаконно утримували 24 українських військовополонених моряків, виїхали два автобуси, повідомляє кореспондентка «Громадського» з місця подій.

Російський адвокат Микола Полозов підтвердив, що моряки покинули «Лефортово» і були вивезені автобусами з охороною в аеропорт «Внуково-2», де чекають на виліт, передає «Радіо Свобода». 

У свою чергу, в міжнародний аеропорт «Бориспіль» летить прямий рейс з Росії. За останніми даними, це не борт із військовополоненими. Утім, родичі українців, незаконно утримуваних у Росії, вирушили на автобусі від офісу уповноваженої Верховної Ради з прав людини до аеропорту, повідомляють «Крым. Реалии».

 Інформація про можливий обмін полоненими між Україною та Росією з'явилася наприкінці серпня. Повідомлялося про можливий обмін 24 українських військовополонених моряків та ще 11 політв'язнів.

 У ЗМІ повідомляли про кілька варіантів обміну, зокрема про можливу схему «33 на 33». За даними «Радіо Свобода», станом на 11:35 мова йде про обмін 35 на 35 полонених.

 Як повідомляє адвокат українського політв'язня Романа Сущенка Марк Фейгін, звільнити планують 24 військовополонених українських моряків, Олега Сенцова, Олександра Кольченка,  Романа Сущенка, Євгена Панова, Станіслава Клиха, Миколи Карп'юка, Павла Гриба,  Олексія Сизоновича, Володимира Балуха, Артура Панова та Едем Бекірова.

Українських моряків незаконно ув'язнили у листопаді 2018 року– після того, як російські силовики відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України у Керченській протоці. Їм інкримінували незаконний перетин кордону та судили за законами Росії.