У 2020 році в Україні почнеться трансформація будинків дитини в центри медичної реабілітації та паліативної допомоги. Про це повідомляє виконувачка обов’язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Починаючи з 2020 року дітей не будуть приймати в будинки дитини, натомість будуть створені усі умови, щоби діти могли виростати зі своїми рідними батьками. У виключному випадку вони будуть жити в патронатній чи прийомній сім’ї.

За даними Супрун, з дітей, що живуть дитячих будинках в Україні, лише 8% мають статус дітей-сиріт. У решти є мама або тато, або обидва з батьків, які не мають можливості виховувати дитину. У МОЗ планують знаходити способи допомоги таким сім'ям, щоб діти росли вдома.

Як альтернативу дитячим будинкам у МОЗ пропонують практику патронатної (тимчасової) сім’ї. Діти житимуть у сім'ї, поки не перейдуть у прийомну родину. 

«Наразі в країні не вистачає патронатних сімей. Кожна дитина, батьки якої не можуть з певних причин забрати її додому і налагоджують своє життя, має перебувати не в інтернаті, а в патронатній сім'ї. Місцеві департаменти охорони здоров’я та управління соцзахисту мають активно займатися впровадженням цих змін», – додає Супрун.

До 2023 року на місці дитячих будинків будуть організовані паліативно-реабілітаційні центри.  Там можна буде отримати послуги з реабілітації або паліативу. Центр також може надавати послуги з респісу — тимчасового перепочинку батьків дитини з інвалідністю.

«Всі ці зміни не означають, що діти з дитячих будинків залишаться без житла. Ми прагнемо, щоби діти, які зараз живуть у них, були влаштовані в хороші сім’ї або ж могли рости в умовах, наближених до сімейних. Увесь цивілізований світ відмовився або відмовляється від такого влаштування дітей — в тому числі через негативний вплив на психічний і фізіологічний розвиток дитини», – коментує Супрун.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі