Володимир Зеленський склав присягу у Верховній Раді і став президентом України. Після інавгурації він виступив з першою президентською промовою.

Промова Володимира Зеленського:

«Дорогі українці, після перемоги на виборах мій шестирічний син сказав: «Пап, я по телевізору бачив, кажуть, що Зеленський – президент, виходить, що я теж президент?». Тоді це прозвучало як дитячий жарт. Але згодом я зрозумів, що насправді це істина, тому що кожен із нас президент. Не 73% виборців, які за нього голосували, а всі 100% українців. Це не моя, це наша спільна перемога. Це наш спільний шанс, за який ми несемо спільну відповідальність. Щойно не тільки я приймав присягу, кожен з нас поклав руку на Конституцію і присягнув на вірність Україні», – заявив президент України.

За словами Зеленського, кожен українець «несе відповідальність за Україну, яку залишать своїм дітям».

«Європейська країна починається з кожного. Так, ми обрали шлях до Європи. Але Європа не десь там, а ось тут. Це наша спільна мрія. Але в нас є спільний біль. Кожен з нас загинув на Донбасі. Кожного дня ми втрачаємо кожного з нас, і кожен з нас переселенець. Ті, хто втратив власний дім, і ті, хто відчинив двері власного дому, розділивши цей біль. І кожен з нас заробітчанин. Ті, хто не знайшов себе вдома, а знайшов заробіток на чужині, хто в боротьбі з бідністю змушений втрачати власну гідність. Але ми все це подолаємо. Бо кожен з нас українець. Не існує більших чи менших, правильних чи неправильних. Ми всі українці – від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Сімферополя», – підкреслив президент.

Промова Володимира Зеленського під час інавгурації

Зеленський закликав українців за кордоном повертатися в Україну.

«Нас 65 мільйонів. Тих, кого народила українська земля. Я звертаюсь до всіх українців на планеті – ви нам дуже потрібні. Усім, хто готовий будувати нову, сильну та успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство. Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому. Сувенірів із закордону не потрібно. Привезіть нам свої знання, досвід і ментальні цінності», – сказав він.

Під час своєї промови Зеленський заявив, що головним завданням України є припинити війну на Донбасі.

«Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати. І ми готові до діалогу, але я впевнений, що першим кроком для початку цього діалогу стане повернення всіх українських полонених. Наш наступний виклик – це повернення втрачених територій. Це формулювання не зовсім коректне, бо неможливо втратити те, що й так наше по праву», – зазначив він.

Зеленський процитував 40-го президента США Рональда Рейгана: «Уряд не вирішує наших проблем, уряд і є наша проблема».

«Я не розумію наш уряд, який розводить руками і каже: ми нічого не можемо зробити. Це неправда – можете. Ви можете взяти аркуш, ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори», – підкреслив президент.

Зеленський закликав посадовців не вішати у своїх кабінетах його портрети.

«Я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх зображень. Бо президент – не ікона, не ідол, президент – це не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей і перед кожним рішенням дивіться їм в очі», – закликав він.

Президент закликав депутатів ухвалити закони про депутатську недоторканність, вибори і незаконне збагачення.

«Ви призначили самі інавгурацію в понеділок, у робочий день. Я бачу в цьому плюс. Це значить, що сьогодні вечірок не буде, будемо працювати. А тому я прошу вас прийняти закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, багатостраждальний Виборчий кодекс і зробіть відкриті списки», – заявив він.

Зеленський закликав звільнити з посад голову СБУ, генерального прокурора України, міністра оборони України.

«Це далеко не все, що ви можете зробити, але для початку достатньо. У вас на це буде два місяці. Зробіть це і повісьте медалі собі, непогані бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховну Раду восьмого скликання», – сказав він. 

Президент додав, що впродовж свого життя він «намагався зробити все, щоб українці посміхалися».

«Це була не тільки моя робота, а моя місія. Наступні п’ять років я зроблю все, українці, щоб ви не плакали», – завершив свою промову Зеленський.

Фото і Обкладинка: Микола Лазаренко / Адміністрація президента