Будівлю Караїмської кенаси на вулиці Ярославів Вал, в якій розміщений Будинок актора, планують відреставрувати протягом 2019-2020 років. Про це повідомив директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк.

Кенаса є пам’яткою місцевого значення, її балансоутримувач – Департамент культури КМДА.

«Департамент охорони культурної спадщини уклав охоронний договір із Департаментом культури. Одним із пунктів договору визначено провести ремонтно-реставраційні роботи протягом 2019-2020 років», – повідомив Олександр Никоряк.

Цій будівлі більше ніж сто років

У договорі йдеться, що балансоутримувач несе відповідальність за нерухоме майно, усі цінні історико-архітектурні елементи екстер’єру та інтер’єру, що належать до пам’ятки.

Згідно з договором, під час реставрації будівлі заборонили робити будь-які прибудови та переробляти її як ззовні, так і всередині, а також вести будь-які земляні роботи на території пам’ятки без спеціального письмового дозволу Міністерства культури. Також заборонили на території кенаси розпочинати нове будівництво.

Департамент культури КМДА вже направив до Міністерства культури на погодження проект реставрації.


Колектив Будинку актора вважає, що влада хоче під виглядом реставрації почати будівництво нового комерційного об’єкта та припини роботу закладу. 28 січня 2019 року колектив організував мітинг проти закриття.

Колектив закладу повинен буде взяти участь у конкурсі на оренду приміщення караїмської кенаси після її реставрації.

У 2010 році розпорядженням КМДА №691 від 2 вересня будівлю кенаси визначили як таку, що потребує реставрації.

Будівництво споруди завершили у 1902 році. Із 1928-го будівлю передано у користування просвітніх установ, тут був кінотеатр, а з 1981 року розмістився республіканський Будинок актора.

Читайте текст «Я працюю в Будинку актора».

Фото: Юлія Вебер для The Village Україна