У нових державно-будівельних нормах щодо інклюзивності ввели обов’язкові вимоги в облаштуванні безперешкодного доступу людей з інвалідністю до стадіонів та спортзалів. Про це розповів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

Що проектуватимуть на стадіонах:

 безпечні пандуси, спеціальні підйомники та інші засоби доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;

 тактильні смуги, інформаційні таблички та позначення шрифтом Брайля, інші візуальні елементи й аудіопокажчики для людей з порушеннями зору;

 дублювання важливої звукової інформації текстами, організація сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху.

Згідно зі змінами, глядацькі місця на трибунах для людей з інвалідністю, що пересуваються на візках, повинні розташовуватися біля виходу. Якщо зал розрахований на 800 і більше місць, то місця для людей з інвалідністю повинні зосереджуватися у різних зонах з розрахунком не більше як три місця в одній зоні. Всі місця мають бути біля евакуаційних виходів.

Відстань від місць для людей з інвалідністю до евакуаційного виходу не повинна перевищувати 40 метрів. Ширина проходів – не менше ніж 0,9 метра.

За словами Парцхаладзе, туалети, душові та роздягальні також мають бути доступними для людей з інвалідністю.


Проектування тактильної плитки на вулицях та в будівлях тепер в Україні обов’язкове.


Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна