Публічна демонстрація бюлетеня чи його фотографування під час голосування – це порушення таємниці голосування, тобто закону України. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

«У день голосування виборець не повинен нікому звітувати про своє волевиявлення. Більш того, цей звіт на сьогоднішній день може містити ознаки кримінального злочину. Виборець може нести покарання за те, що він розголошує результати свого волевиявлення. Виборець не має права фотографувати свій виборчий бюлетень, не має права демонструвати його під час голосування... Тобто ніяких селфі з бюлетенями в кабінках для голосування», – йдеться у повідомленні.

Варченко також зазначив, що за такі дії виборця можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Покарання за порушення закону про таємницю виборів передбачають обмеження волі на строк до 3 років.

За даними МВС, з початку виборчої кампанії вже було зафіксовано 3 305 заяв, пов’язаних із порушенням виборчого процесу, та розпочато 175 кримінальних проваджень.


 Вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Обкладинка: Вальдимар/Wikimedia