У Службі безпеки України зареєстрували кримінальне провадження стосовно нестачі десяти предметів у Києво-Печерській Лаврі, які становлять культурну цінність для України.

Кримінальне провадження відкрите за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем. Зараз тривають слідчі дії.

У Києво-Печерській лаврі під час ревізії у грудні 2018 року не виявили 10 предметів. Більшість зниклих речей – ікони,  деякі з них датовані XIX століттям.

Список предметів, які не знайшли у Києво-Печерській лаврі/Міністерство культури


Міністерство культури перевірило Києво-Печерську лавру вперше за 30 років. До комісії увійшли співробітники міністерства та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

У листопаді співробітники Служби безпеки України проводили обшук у предстоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя). Обшуки відбувались у рамках розслідування справи за фактом розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

У січні у двоповерховій будівлі, що входить до монастирського комплексу Києво-Печерської лаври, сталась пожежа. Пожежа виникла в одній із кімнат на другому поверсі будівлі, яку не використовували

Обкладинка: Konstantin Brizhnichenko/Wikimedia