Будинок на вулиці Грушевського 4-Б, який горів 16 січня, не має охоронного статусу пам’ятки архітектури. Про це пише 44.ua з посиланням на голову департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександра Нікоряка.

«У 2011 році було розпорядження про знесення будівлі. Щоб цього не сталося, орган культурної спадщини подав у Міністерство культури інформацію про внесення будинку до державного реєстру архітектурних пам’яток. Але вже 2015 року власники через суд скасували цей наказ», – повідомив Нікоряк.

За його словами, через відсутність охоронного статусу власник будівлі не звітує перед КМДА про долю будинку.

Будинок, розташований біля готелю «Дніпро» поряд з Європейською площею, збудували 1883 року за проектом архітектора Ніколаєва. Будівля належала до садиби київських підприємців Бонадурерів, які були підданими Швейцарії.


 З 1989 року будинок було визнано непридатним для проживання. Але в 2006 році відселені мешканці знову приватизували свої квартири і продали їх компанії «Грааль».

 Як повідомляє журналіст Ігор Луценко, на цьому місці раніше хотіли побудувати готель і хмарочос, однак будівлю вдалось зберегти.

Обкладинка: ДСНС