Дванадцятьом полоненим українським морякам обрали запобіжний захід у Лефортовському суді Москви. Усім винесли однакові рішення – продовження тримання під вартою до 24 квітня 2019 року, повідомляє «Громадське».

Моряків судили окремими групами по 4 людини.

У першій групі судили Романа Мокряка, Андрія Оприска, Євгенія Семидоцького та Сергія Цибізова. У другій групі були Богдан Головаш, Андрій Шевченко, Сергій Попов і Володимир Терещенко. Третя група: представник СБУ Андрій Драч і моряки Денис Гриценко, Михайло Власюк, В’ячеслав Зінченко.

Засідання суду відбувалося в закритому режимі, як і клопотала ФСБ. Оголошення рішення було відкритим – на ньому були присутні журналісти та родичі полонених.

Адвокати моряків клопотали, аби справу розглядав військовий суд, адже моряки – військовополонені. Однак суддя відхилила прохання.

Натомість слідчі ФСБ просили продовжити термін тримання під вартою українцям нібито через те, що моряки можуть переховуватися від слідства. Адвокати заявили, що слідчі фактично не обґрунтували свою заяву.


 25 листопада 2018 року на виході з Керченської протоки російські силовики відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗСУ.

 Затримали 24 українських моряків, троє із них отримали поранення.

 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви.

Обкладинка: Wikimedia