У Стамбулі в резиденції Константипольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос для України, повідомляє Радіо Свобода.

Томос — це указ, який визначає статус новоствореної Православної церкви України. Він визнає і проголошує її незалежність.

З підписанням томосу для України офіційно завершується процедура отримання церковної незалежності, автокефалії.

Після підписання Константинопольським патріархом церковного указу, 6 січня томос передадуть предстоятелю Православної церкви України, митрополиту Епіфанію. Вже 7 січня томос привезуть до Софійського собору в Києві, де його зможуть побачити всі охочі.


 15 грудня на Об'єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

 Також на соборі затвердили статут Православної церкви України. У статуті прописано, що ПЦУ не може мати жодної присутності за межами України. У статуті також вказано, що «найвищою церковною владою Православної Церкви України є зібрання кліру (духовенства) та мирян (Помісний собор)».

 У жовтні 2018 року на засіданні Синоду Константинопольського патріархату анафему Української православної церкви Київського патріархату визнали недійсною. Це означає, що УПЦ КП була офіційно визнана Константинополем, а усі таїнства, які у ній проводяться – дійсні.

 Читайте про те, що означає томос і чому всі про нього говорять.

Обкладинка: Klearchos Kapoutsis/Wikimedia