Волонтери ініціативи «Батарейки, здавайтеся!» більше не будуть приймати батарейки на переробку. Про це повідомили на сайті ініціативи.

Тепер збирати відпрацьовані батарейки будуть лише у тих торгових мережах і компаніях, які покриватимуть витрати на утилізацію.

Пілотні проекти стартуватимуть в 2019 році в мережах «Епіцентр» та Watsons. Ці компанії оплачуватимуть переробку батарейок на двох заводах – Redux у Німеччині та Recupyl у Польщі.

Проте, за даними «Батарейки, здавайтеся!», ресурсів цих мереж вистачить на лише 2% батарейок в Україні.

Батарейки на складі у Києві/ Батарейки, здавайтеся!

‍«Рух зі збору батарейок в Україні розпочався в 2013 році із хибної заяви заводу «Аргентум» у Львові про те, що переробка батарейок безкоштовна. За цей час в країні відкрились тисячі волонтерських пунктів прийому, лише на наших складах уже накопичено 60 тонн батарейок, але жодна із них поки не потрапила на переробку», – кажуть у «Батарейки, здавайтеся!».

Як виявлися згодом, переробка батарейок не безкоштовна, за неї потрібно платити.

«Заводу, який би мав потужності та економічний смисл це робити в Україні поки що немає», – пояснюють у русі.

Також «Батарейки, здавайтеся!» пропонують компаніям замовити спеціалізовані коробочки для збору батарейок на 10 кілограмів, у вартість яких входить гарантована переробка батарейок у Європі.

Для тих, хто не може собі дозволити брати участь в «Коробочках», пропонують альтернативу: здавати батарейки з оплатою за вартість переробки — 55-100 гривень за кілограм.