Швейцарський аналітичний інститут IMD Business School випустив п’яте видання рейтингу World Talent Ranking. Україна посіла 48 місце, піднявшись на 11 позицій, пише AIN.ua.

Рейтинг оцінює, наскільки успішно країни виховують, залучають і зберігають місцевих і зарубіжних талановитих співробітників.

Усього в дослідженні брали участь 63 держави. Перше місце посіла Швейцарія –країна незмінно лідирує з часів запуску рейтингу. На другому місці – Данія, а на третьому – Норвегія.

Рейтинг талантів оцінює якість фахівців у країні. Для цього використовують три основні критерії. Це інвестиції в розвиток власних талантів (Investment and Development), привабливість для іноземців (Appeal), а також рівень підготовки фахівців і конкуренція (Readiness). За сукупністю цих напрямків, країни набирають бали – від 0 до 100. Середній бал і визначає позицію в рейтингу.

У рейтингу за 2018 рік Україна піднялася на 11 рядків і перебуває на 48 місці. Це рекордний ривок для нинішнього рейтингу. Попередні три роки, з 2014 по 2017-й, позиція країни тільки погіршувалась.

Серед сильних якостей України експерти назвали високий рівень держвидатків на освіту (18 місце), високий рівень працевлаштування жінок (47%, або 16 місце). Україна посіла перше місце в світі за співвідношенням кількості викладачів і студентів у сфері середньої освіти. Ще одним позитивним фактором назвали невисоку вартість життя – за цим індексом Україна на 11 сходинці.

Найгірша ситуація з якістю життя (61 місце), оплатою праці виконавчих фахівців (62 місце) і менеджерів (60 місце). Також в Україні невисокі стандарти забезпечення особистої безпеки і гарантій прав власності (62 місце). У місцевих фахівців мало закордонного досвіду (61 місце).

Укладачі рейтингу пишуть, що Україна впевнено рухається зі списку 5 найгірших країн регіону. У цьому їй допомагають нові підходи до навчання (прийом практикантів у компанії), підготовка персоналу та ефективність установ охорони інфраструктури.