Державна служба з питань праці штрафує підприємства, які порушили чинне законодавство про працю, пише Opendatabot.

UPD: 6 грудня в Opendatabot цю інформацію спростували та заявили, що допустили помилку при перевірці судового реєстру.

Служба проводить перевірки підприємств на предмет неправильно укладених договорів зі співробітниками. На компанії, у яких укладені цивільно-правові угоди (з працівниками, оформленими як ФОПи), замість трудового договору, накладуть штраф.

Одне з підприємств у Черкаській області за таке порушення Держпраця оштрафувана на 111 тисяч гривень.

«Головним аргументом було те, що плата була погодинною, а характер роботи був більше схожий на роботу найманого співробітника», – повідомляє Opendatabot.

ФОПи насправді були працівниками, проте задля зменшення податкового навантаження оформлювали свою співпрацю з компанією як підрядники.

 Трудовий договір передбачає плату за час працівника та виконання ним внутрішнього розпорядку компанії, цивільно-правова угода – плату за обсяг робіт та те, що працівник сам організувує свій робочий час. Також у першому випадку дані про роботу вносяться у трудову книжу, у другому – у акт здачі-прийняття робіт.


 У 2019 році Державна служба праці планує провести 17 тисяч перевірок ФОПів.

 Компанії, які укладають цивільно-правову угоду з ФОПами зменшують свої податкові зобов’язання. Вони звільняються від сплати 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівників.

Оновлено: у текст внесено правки, редакція просить вибачення за некоректно подану інформацію.