Проект Київського драматичного театру на Подолі номінували на одну з європейських архітектурних нагород – премію імені Міса ван дер Рое 2019 (European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019 – ред). Про це повідомило архітектурне бюро Drozdov&Partners, яке розробило проект театру.

За правила конкурсу оргкомітет премії визначає експертів у кожній країні, які номінують до п’яти реалізованих проектів. Кожен із проектів експерти мають відвідати і пояснити свій вибір.

«Це одна з найпрестижніших європейських премій. Мені стало відомо, що комісія приїжджала в Україну й оглядала номіновані об’єкти. Проект театру пройшов за всіма критеріями конкурсу. Ми отримали про це офіційне повідомлення», – розповів The Village Україна засновник архітектурного бюро Drozdov&Partners Олег Дроздов.

Після оголошення номінантів журі конкурсу відбере шорт-лист із сорока проектів, а потім – п’ятьох фіналістів.


 Премія імені Міса ван дер Рое отримала назву на честь німецько-американського архітектора Людвіга Міса ван дер Рое. Її заснували фонд Міса ван дер Рое та Європейська комісія в 2001 році.

 Починаючи з 1987 року, премію вручають раз на два роки за найкращий будинок, побудований у межах Європи.

 Церемонія вручення проходить в кінці травня в Барселоні, у стінах павільйону Німеччини – знаменитого твору Міса ван де Рое.

 У 2017 році премію присудили голландському архітекурному бюро NL Architects і XVW Architectuur за реконструкцію застарілого житлового комплексу 1960-х років на околиці Амстердама.

 Оновлену будівлю Театру на Подолі відкрили у 2017 році. Проект будівлі викликав неоднозначну реакцію серед киян і користувачів соцмереж.

Обкладинка та фото: Андрій Шурпенков