Європейський суд з прав людини вирішив, що Україна повинна сплатити 5 мільйонів гривень компенсацій за порушення прав і свобод ромів. Це пов’язано з погромами ромського табору в Одеській області, пише «Європейська правда».

19 постраждалих ромів поскаржились до Європейського суду за антиромський напад у селищі Петрівка в Одеській області у 2002 році. Роми повідомляли, що Україна несе відповідальність за розграбування їхніх домівок, «оскільки місцева влада в найгіршому разі була співучасником атаки, а в найкращому – нічого не зробила, щоб запобігти нападу».

Судді Європейського суду визнали винною Україну в порушенні Європейської конвенції про права людини, у тому числі через те, що поліція вирішила не захищати домівки ромів. А також, що українське розслідування нападу не було адекватним і незалежним.

Європейський суд задовольнив вимоги 17 з 19 заявників. Постраждалі отримають сукупну компенсацію розміром 5 мільйонів гривень.


 7 вересня 2002 року в Петрівцях убили жителя села. У відповідь на вбивство натовп жителів зажадав вигнання всіх ромів із села. Сільський голова погодився з цим підходом і попросив виселити «соціально небезпечних осіб незалежно від етнічного походження». Кількасот людей обшукали домівки ромів та знищили їхні речі.

Обкладинка: Courtesy of Human Court of European Rights