У Карпатах на горі Томнатик, де розташована колишня радіолокаційна станція «Памір», військові пиляють на металобрухт залізні бункери і ємності для пального, повідомляє «Укрінформ» з посиланням на голову Путильської райдержадміністрації Миколу Савчука.

Правоохоронці припинили роботи, перевіряють документи.

11 жовтня видання «Ракурс» опублікувало фото демонтажу конструкцій станції.

«Цей об'єкт знаходиться на території Селятинської громади, але майно належить військовій частині протиповітряної оборони, яка стала спадкоємцем колишньої радіолокаційної станції «Памір». Представники цієї військової частини вирішили забрати матеріальні цінності, які їм належать», – розповів Савчук.

За словами Савчука, документацію на вивезення металобрухту вивчають у військовій прокуратурі.

«Ніхто не збирається розбирати купола станції або руйнувати військове містечко. Зараз вони призупинили роботи, оскільки правоохоронці проводять перевірку всіх документів», – сказав Савчук.


 Секретний військовий об'єкт радіолокаційна станція «Памір» розміщувався на горі Томнатик, на висоті 1565 метрів, поблизу кордону з Румунією.

 Військова частина діяла з 1960-х років і до середини 1990-х. У розпал «холодної війни» із західним світом СРСР побудував військову станцію, яка повинна була забезпечувати радіолокацію на величезній території – від турецького узбережжя до Балтійського моря.

 5 листопада 1995 року військова база «Памір» припинила своє існування.

фото та обкладинка: Ракурс