Державна міграційна служба (ДМС) та Міністерство внутрішніх справ підрахували, скільки недійсних паспортів використовують в Україні, пише Opendatabot.

Зараз в Україні використовують 1,5 мільйона анульованих паспортів. Зазначається, що паспорт може бути анульований з кількох причин. Зазвичай це смерть власника, втрата або знищення документа, викрадення паспорта.

У більшості випадків анульований паспорт забирає Державна міграційна служба. Однак, коли паспорт було втрачено чи вкрадено – його можуть використовувати шахраї. Угоди за такими паспортами визнаються недійсними.

«Якщо ви підпишете договір за таким паспортом, його буде визнано недійсним. У будь-якій ситуації, якщо ви плануєте підписувати договір з іншою людиною – варто перевірити її паспорт у базі анульованих паспортів. Оренда нерухомості й позики – ситуації, в яких це зробити необхідно», – коментують у Opendatabot.

Перевірити документ можна у боті Opendatabot у Telegram, вказавши серію та номер паспорта.

З усіх анульованих паспортів майже 1,3 мільйона зареєстровані як втрачені, 90 тисяч – викрадені, 25,7 тисячі – це паспорти померлих, які не були здані в ДМС.

Обкладинка: ДМС