Ініціатори створення громадського простору на Рейтарській вимагають офіційно надати статус скверу ділянці на Рейтарській, 10-12.

У сквері встановили камінь, який анонсує наміри ініціаторів створення громадського простору на цьому місці, 5 жовтня 2018 / Андрій Баштовий для The Village Україна

Сквер пропонують назвати на честь засновника Української академії мистецтв Григорія Нарбута, який жив з 1917-го до 1920 року в сусідньому будинку за адресою Георгіївський провулок, 11. У «сквері» вже встановили камінь з іменем українського графіка та ілюстратора.

Створення скверу, за задумом, має захистити ділянку від забудовників та дозволить облаштувати комфортний громадський простір на вулиці. До ініціативи долучились локальні бізнеси з Рейтарської та місцеві мешканці.

У серпні частину будівлі біля скверу на Рейтарській, 11-Б засквотували – це сталось після виселення з будинку простору Educatorium. Власників будівлі пов’язують з екс-главою Державної фіскальної служби Романом Насіровим і народним депутатом Олесем Довгим. Творці сквоту «Речовий доказ» наполягають, що відчуження майна відбулось недобросовісно, вимагають повернути будівлю місту і створити сквер під нею.

Сквот «Речовий доказ» на Рейтарській, 8 серпня 2018 / Анна Бобирєва для The Village Україна

Локальні бізнеси з Рейтарської вдруге влаштовують вуличну вечірку «Район #1 Block Party». Мета проекту – зібрати гроші на облаштування вулиці та, зокрема, на створення скверу. Другу вечірку влаштовують 20 жовтня.

Перша вулична вечірка на Рейтарській, 21 липня 2018 / Діма Діордійчук для The Village Україна

Уперше «Район #1 Block Party» провели у липні 2018 року. Як це було, читайте у репортажі The Village Україна.