Чверть коштів (26%), які українці витратили в аптеках у 2017-му, пішли на ліки, що не мають доведеної ефективності. Такими є результати дослідження ринку, проведеного за ініціативи Центру протидії корупції та підтримки міжнародного фонду «Відродження».

14 мільярдів

гривень витратили українці у 2017-му на ліки без доведеної ефективності

Згідно з даними дослідження, у 2017 році громадяни залишили в аптеках майже 54 мільярди гривень, з них 14 мільярдів пішло на гомеопатичні, фітотерапевтичні препарати та інші ліки без доведеної ефективності.

Серед лідерів продажу – група «нейропротекторів», які зазвичай призначають для лікування інсультів. На ці ліки українці витратили 2,6 мільярда гривень.

Зазначається, що серед 10 найпопулярніших у 2017 році препаратів 4 не мають наукових підстав для клінічного застосування. «Наприклад, торік українці витратили 342 мільйони гривень лише на препарат без доведеної ефективності з діючою речовиною, що є витяжкою з крові телят. Цей засіб займав перше місце в загальному рейтингу продажів ліків у 2013-2016 роках та друге місце – у 2017-му», – йдеться у повідомленні.

 Завантажити звіт


 У 2018 році МОЗ представило національний перелік основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Ліки з «нацпереліку» надають безкоштовно пацієнтам стаціонару.

 Також у МОЗ запропонували обмежити рекламу ліків і нетрадиційної медицини.

обкладинка: Pixabay