Розмір державного боргу України у розрахунку на кожного громадянина становить близько 1 800 доларів, йдеться в аналітичному матеріалі VoxUkraine.

За даними аналітиків VoxUkraine, загальний державний борг України станом на червень 2018-го становить 76,3 мільярда доларів, з яких 60% – зовнішні запозичення. При цьому співвідношення держборгу України до ВВП у 2017 році становило 72%.

Зазначається, що у таких розвинених країн, як США і Японія, співвідношення держборгу до розміру економіки значно вище, ніж в Україні (108 і 236% відповідно). А у сісідніх Білорусі та Польщі ця цифра становить 50%.

«В Україні бюджет історично з року в рік зводиться з дефіцитом, для компенсації розриву між доходами і витратами використовуються в основному запозичення, внутрішні і зовнішні. Це основна причина зростання держборгу в номінальному виразі протягом вже багатьох років. Крім того, в останні роки уряд змушений був випускати великі обсяги боргових інструментів для реабілітації банківської системи і залучав фінансування від МВФ (Міжнародного валютного фонду), частина якого обліковувалася як гарантований держборг», – зазначають у VoxUkraine.

Щоб уникнути дефолтних ризиків, Україна має залучити черговий транш від МВФ у розмірі 1,9 мільярда доларів, який автоматично дасть можливість залучити кошти Світового банку та ЄС. Інакше країну чекає економічна криза та девальвація гривні, йдеться у статті.

Зображення: VoxUkraine