Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення проект нової редакції Українського правопису.

Проект розробила Українська національна комісія з питань правопису на основі української традиції з урахуванням сучасних мовних явищ.

«Український правопис, як правопис і будь-якої іншої мови, не може бути вичерпним. Він кодифікує засадничі, найбільш поширені або спірні орфографічні положення. Правописна комісія розраховує на уважне прочитання, конструктивні пропозиції і доброзичливу критику всіх зацікавлених користувачів і знавців української мови», – йдеться у повідомленні.

У новому проекті пропонують писати «пів» із іменниками окремо, якщо йдеться про половину. Наприклад, «пів Києва» та «пів хліба», зараз ці слова пишуться разом.

Також можна використовувати букву «т» замість «ф» у словах грецького походження: катедра, мітологія. У проекті передбачається можливість вживання «и» на початку слова перед приголосними: индик, ирод.

Зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису можна надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису [email protected].