Європейські режисери і діячі культури 13 серпня підписали лист із закликом звільнити українського політв’язня Олега Сенцова.

Звернення було опубліковано у французькій газеті Le Monde та адресовано Росії, передає AFP.

Усього звернення підписали 120 людей, зокрема Жан-Люк Годар, Кен Лоуч, Девід Кроненберг, Жак Одіар, Жан-П’єр Дарденн, Бертран Таверньє, Режис Варньє, Фредерік Вайзман, Константен Гаврас, Олів’є Накаш і міністр культури Франції Франсуа Ніссен.

«Якщо ми не будемо діяти, значить, ми залишимо Олега Сенцова вмирати. Це стало б відступом від наших цінностей і принципів. Це означає погодитися, що людину можна вбити за її ідеї, думки і позицію. Те, як з Олегом Сенцовим поводяться сьогодні, є порушенням свободи думки і свободи творчості», –  йдеться у зверненні.

У листі зазначається, що вирок Олегові Сенцову є «порушенням міжнародного права і основних правил правосуддя». Вони також закликали представників ЄС і ООН чинити тиск на Росію, щоб домогтися звільнення українського режисера.


 Нагадаємо, 16 травня 2018-го Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою відпустити всіх українських політв’язнів, яких утримують у Росії та в анексованому Криму. Режисер досі продовжує голодування.

 Нещодавно уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова опублікувала фото політв’язня Олега Сенцова, які передала російська омбудсменка Тетяна Москалькова. У Росії зазначають, що фото зроблені на 88 день голодування.

 На сайті Білого дому з’явилась петиція із закликом звільнити Олега Сенцова. Свою підтримку режисерові також висловили письменник Стівен Кінг та актор Стівен Фрай.

 Соліст гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк закликав підтримати Олега Сенцова на головній сцені фестивалю Atlas Weekend. А згодом гурт дав безкоштовний концерт на кордоні з Кримом, підтримуючи українських політв’язнів.

Обкладинка: Людмила Денісова