У Києві в публічній бібліотеці імені Лесі Українки відкрили перший читальний зал для людей із проблемами зору, повідомляє «Укрінформ».

Бібліотека розташована у районі станції метро «Лук’янівська» на вулиці Тургенєвській, 83-85.

У бібліотеці встановили спеціальне обладнання, яке допомагає людям із порушеннями зору прочитати потрібну книгу, зайти в інтернет, написати замітки і не залежати від інших людей.

У читальному залі є два типи обладнання: для людей з порушенням зору із можливістю читання збільшеного тексту та окремо для незрячих, із голосовим синтезатором і спеціальними навушниками.

«З вересня ми будемо всіх до нас запрошувати. Ми вибудуємо правила користування для наших користувачів, будемо вивчати ситуацію та створювати можливість користування відповідно до того, наскільки в нас великий потік охочих. Найімовірніше, працюватимемо за принципом реєстрації, за попереднім записом бронюватимемо години роботи», – коментує директорка бібліотеки Ольга Романюк.

За її словами, працівники книгозбірні розмістять запрошення до нової зали в офтальмологічних клініках, а також розішлють його в усі університети, де навчаються люди з порушеннями зору.

Гроші на реалізацію проекту – 600 тис. грн, зібрали організатори благодійної барахолки «Кураж Базар». Аналогічне обладнання також планують встановити в центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка для дітей у Києві.

Обкладинка: Pxhere