Голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус прокоментував своє звернення щодо виклику швидкої допомоги для безпритульних, наркозалежних та людей у стані алкогольного сп'яніння.

Парамедик зазначив, що його стаття закликає людей спершу перевіряти стан людей на вулиці, а вже потім за необхідності викликати швидку медичну допомогу. А не просто проходити повз людей на вулиці.

«Перевірте безпритульного, чи справді йому потрібно допомога, потім викликайте лікарів. У статті я розділив громадян на свідомих і псевдосвідомих. Свідома людина, якщо бачить людину у підозрілому стані,  самостійно підходить і перевіряє її стан, свідомість та дихання. Псевдосвідома людина проходить повз, не бачить, що сталось, викликає швидку та думає, що вона робить добро.

Зараз літо, люди п’ють і часто залишаються на вулиці. Але вони просто сплять. Їм потрібна допомога, але соціальна. Швидку допомогу викликати до таких людей не треба. Ви лише витрачаєте час бригади, яка в той момент могла б врятували людину, що дійсно потребує допомоги», – коментує Ярослав Вус.

Зазначається, що у більшості випадків бригада приїжджає до такого пацієнта, натикається на нецензурну лексику та через 10-15 хвилин їде далі.

«Це так само, як викликати поліцію, бо десь неправильно лежить дерево або у вас брудний під’їзд», – додає парамедик.


 Нагадаємо, вчора на сторінці групи Всеукраїнської спілки парамедиків у Facebook з'явилось звернення голови організації. Парамедик закликав не викликати швидку допомогу до «бомжів, алкоголіків і наркоманів» та інших «асоціалів, які не платять податки».

Автор зазначив, що у 99% випадках вони у стані алкогольного сп'яніння та не потребують медичної допомоги.

Обкладинка: Всеукраїнська спілка парамедиків