Верховна Рада підтримала в першому читанні два законопроекти щодо автомобілів на єврономерах, зокрема про зниження податкового мита.

Згідно з законопроектом №8487, базова ставка акцизного податку становитиме 50 євро для машин на бензиновому двигуні та 75 євро – для дизельних. Її необхідно помножити на коефіцієнти двигуна та віку авто.

Коефіцієнт двигуна пропонується розраховувати за формулою: об'єм двигуна поділити на 1000. А коефіцієнт віку – кількість повних календарних років після року виробництва автівки до року визначення ставки податку, пояснюють автори законопроекту.

Ухвалення цього документу було однією з вимог водіїв, які оголосили 11 липня безстрокову акцію протесту в урядовому кварталі.

Другий законопроект, №8488, стосується посилення контролю над використанням машин на єврономерах.

Зокрема, крім чинного штрафу у розмірі 8,5 тисяч гривень за порушення терміну реєстрації транзитного авто понад 10 діб, вводиться штраф 85 тисяч гривень за термін від 20 до 30 діб та 170 тисяч гривень або конфіскація авто – за понад 30 діб.


 Раніше повідомлялось, що з початку 2018 року в Україну було ввезено майже 147 тисяч авто з іноземною реєстрацією в режимі транзит та ще близько 466 тисяч – у режимі тимчасового в’їзду.