Верховна Рада ухвалила закон, який посилює покарання за незаконну вирубку лісу та контрабанду необроблених лісоматеріалів.

За законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» проголосували 234 народних депутати.

Штрафи:

 Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян від 15 до 30, а на посадових осіб – від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Знищення або пошкодження зелених насаджень, дерев, газонів, квітників у населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони, самовільне перенесення в інші місця, незаконна порублка тягнуть за собою штраф: для громадян від 10 до 30, для посадових осіб або підприємців – від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

кримінальна відповідальність:

 Переміщення через кордон поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також необроблених лісоматеріалів карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

 Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, караються штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.

Закон набуває чинності з 1 січня 2019 року.