Обидві компанії, яких допустили до участі в тендері на реконструкцію Шулявського мосту, близькі до народного депутата Максима Микитася, йдеться у новому журналістському розслідуванні програми «Схеми».

Тендер провели 7 червня. До аукціону допустили 2 із 4 компаній, які подали свої заявки на участь. Обидві недопущені компанії поскаржилися на його дискримінаційні умови.

Як повідомляли раніше «Схеми», власником компанії «Північноукраїнський будівельний альянс», що виграла тендер, є Андрій Якусевич, який працює на громадських засадах помічником народного депутата Максима Микитася. Тепер журналісти з’ясували, що друга компанія, яка брала участь в торгах, «Спецбуд-Плюс», також близька до нього.

«Спецбуд-Плюс» із 2017 року отримала понад півтора мільярда гривень від фірм з орбіти народного обранця та його дружини. А це – 90 відсотків від усіх грошових надходжень компанії», – зазначають журналісти.

Кличко, Микитась і 600 мільйонів на Шулявський міст у Києві / «СХЕМИ» №177

За словами експерта з тендерних закупівель Михайла Невдахи, якщо ці компанії справді пов’язані, то це «антиконкурентні узгоджені дії», що заборонено законом про захист економічної конкуренції та законом про публічні закупівлі.

Крім того, журналісти зазначають, що «Спецбуд-Плюс» допустили до аукціону з підробленим документом, а за місцем реєстрації компанії знайшли лише гуртожиток.


 Нагадаємо, що Київрада досі не ухвалила рішення щодо повторної петиції з вимогою обрати інший проект реконструкції мосту. Петицію зареєстрували у травні, після оголошення старту підготовчих робіт. Майже половину необхідних голосів вона набрала за добу, а потім і решту. Згідно із законом, її має розглянути Київрада. Однак у КМДА заявили, що не будуть змінювати проект.

 Торік повідомляли, що український уряд домовився з китайською корпорацією про реконструкцію шляхопроводу на Шулявці.

обкладинка: скріншот з відео