Депутати Київради проголосували за збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Проект рішення не передбачає створення музею.

«За» проголосували 68 депутатів. Відповідно до рішення, Київ залучить міжнародних експертів і фахівців з археології та консервації до проведення розкопок. Вони мають визначити об’єкти культурної спадщини, які підлягають консервації та музеєфікації на місці.

Також у Київраді планують провести відкритий міжнародний конкурс із музеєфікації артефактів та організації публічного простору на Поштовій площі.

«Ми напрацювали рішення, яке збереже Поштову площу. Має бути розроблений альтернативний проект укріплення об’єкта, де знайшли артефакти, для продовження археологічних досліджень. Також не пізніше ніж за 6 місяців КМДА має забезпечити відновлення археологічних розкопок із залученням міжнародних експертів», – зазначив депутат Київради Сергій Гусовський.

Окрім того, рішення передбачає створення комунального закладу «Центр консервації предметів археології».


 Нагадаємо, у 2015 році на Поштовій площі під час підготовчих робіт до будівництва ТРЦ археологи знайшли артефакти ХІ-ХІІ століть.

Повідомлялося, що КМДА виділила 27 мільйонів гривень на створення музею знахідок.

Віталій Кличко зазначав, що влада міста не може розірвати угоду із забудовником та створити музей. Але експозицію знахідок на Поштовій можуть розмістити в іншому місці, наприклад, у Гостиному дворі.

Київрада проголосувала за створення музею на Поштовій та розірвання угоди із забудовниками в першому читанні. Однак у другому читанні для ухвалення рішення депутатам не вистачило голосів.

Обкладинка: Анна Шакун/The Village Україна