Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив, що підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті Києва є законним, оскільки це питання входить до компетенції КМДА.

Питання щодо встановлення та обґрунтованості тарифів на перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування у Києві відносяться до компетенції Київської міської державної адміністрації.

Антимонопольний комітет України

Своє рішення АМКУ обґрунтував ст. 5 закону «Про автомобільний транспорт», ст. 28 закону «Про міський електричний транспорт», згідно з якими повноваження щодо встановлення тарифів на проїзд у громадському транспорті, організації перевезень та контролю за ними належать огранам місцевого самоврядування.

Розрахунки тарифів на послуги з перевезення пасажирів здійснюються відповідного до документів, затверджених наказом Міністерства транспорту від 05.03.2007 №191, наказом Міністерства інфраструктури від 25.11.2013 №940  та наказом Міністерства транспорту від 17.11.2009 №1175, додали в АМКУ.


 Нагадаємо, що з 14 липня у Києві підвищують вартість проїзду у наземному транспорті та метро до 8 гривень. За умови користування проїзним квитком або безконтактною карткою одна поїздка коштуватиме 6,3 гривні.

У КМДА зазначили, що економічно обґрунтованим тарифом на проїзд у метро є 8,27 гривні, а у наземному транспорті – 8,77 гривні.