Депутати Київради ухвалили рішення про визначення послуги з вивезення сміття окремою комунальною послугою, право на здійснення якої виборюється на конкурсних засадах.

Зараз вивезення сміття входить до комунальних послуг з утримання будинків і прибудинкової території. Однак, на думку депутатів, ці послуги не реалізовуються повною мірою, зокрема, в приватному секторі та щодо будівельних і ремонтних відходів. Крім того, «є проблема низького рівня оплати населення за надані послуги, недостатності роздільного збору твердих побутових відходів, а також конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг».

Водночас, зазначають депутати, тарифи для містян не зміняться – послуга просто виокремлюється із вартості послуг ЖКГ.

«Це є справедливим, оскільки на сьогодні вивезення сміття відбувається в розрахунку кількості мешканців на норму утворення відходів, тобто розраховується по будинку і потім ділиться на квадратні метри. Відповідно, мешканці сплачують за метри квадратні, а не за фактичне накопичення відходів», – каже заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Згідно з новим підходом, мешканці будинків будуть укладати прямі договори з виконавцями послуг зі збирання та вивезення сміття.