«Агенти змін» разом з Zeitgeist Design презентували дослідження київського Пасажу та його околиць.

Територія, яку вивчали дизайнери, включає частину Хрещатика, вулиці Городецького, Банкову, Заньковецької, Лютеранську, провулок Станіславського і частину Алеї Героїв Небесної Сотні.

Серед висновків дослідження:

 У районі бракує елементів публічного простору: дитячих майданчиків – 66% від норми, спортивних майданчиків – 54% від норми, лавок – 1 місце для сидіння на 1 807 квадратних метрів (у Копенгагені, до прикладу, 1 місце для сидіння на 830 квадратних метрів).


 Недостатньо озеленення – уп’ятеро менше від норми. Зелений схил закрито адміністративними будівлями, і він недоступний для тих, хто гуляє Пасажем.


 Люди вважають простір Пасажу некомфортним, тому переважно він використовується як транзитна зона, а не як публічний простір.


 Проводити вільний час у Пасажі важко, адже тут нема ані лавок, ані захисту від сонця чи вітру. Найбільше складнощів це створює для людей похилого віку і дітей.


 Людям некомфортно пересуватись через погану якість мощення та автомобілі, які забирають більшу частину простору Пасажу.

 ЧЕРНЕТКА ДОСЛІДЖЕННЯ


 «Агенти змін» – громадська організація, створена спільнотою дизайнерів-волонтерів. Основна мета – формування міського середовища та комунікації в ньому, в основі якого лежить повага до людини, інклюзивність і відкритість простору, зазначають в організації. Серед проектів – схема орієнтування в київському метрополітені, проект правил розміщення вивісок на фасадах будинків у історичних районах Києва, дослідження Подолу.