У Львові відбулося відкриття десятиповерхового «розумного» будинку для ІТ-фахівців – IT House, пише «Твоє місто».

У будинку – автономне опалення, сонячні колектори, які забезпечуватимуть частину енергії для підігріву води, а також Wi-Fi з мінімізованим випромінюванням.

Є також дитяча кімната та кімнати для відпочинку та зустрічей мешканців, велосипедний та підземний паркінги. На даху – тераса із шезлонгами, освітленням, розетками та накриттям від опадів. Будинок загалом спланований так, щоб мешканці могли частіше проводити дозвілля разом, пояснюють в IT-кластері.

При вході до кожної квартири є лічильники на опалення та гарячу воду, покази яких вводяться у спільну базу даних. Таким чином мешканці можуть порівнювати витрати із сусідськими та оптимізувати їх.

IT House збудували протягом одного року. Землю під забудову міська рада виділила безкоштовно. Мешканці будинку від самого початку були залучені у процес будівництва: обирали підрядника та контролювали процес облаштування будинку.

Квартири у будинку продавали за собівартістю – ціна квадратного метра житла становила 555 доларів. Вільних помешкань у будинку вже немає.

Подібні будинки планують збудувати в інших районах Львова.

«Ми плануємо збудувати в інших районах Львова «розумні будинки» – це IT House 2.0 поблизу центру «Вікторія Гарденс» та IT Village у передмісті Львова – серія котеджів, зорієнтована на сім’ї з дітьми», – каже СЕО «Львівського ІТ Кластеру» Степан Веселовський.

Фото: Катерина Москалюк, «Твоє місто»