Громадські організації закликають владу Києва не підвищувати до 80 км/год максимально дозволену швидкість руху на окремих вулицях міста.

Спільна заява активістів з’явилася у відповідь на оприлюднений секретарем Київради список 22 вулиць, на яких можуть збільшити допустиму швидкість руху.

Згідно з чинним законодавством, яке дозволяє безкарне перевищення швидкості на 20 км/год, фактичне обмеження швидкості на проспектах і вулицях міста у разі ухвалення такого рішення становитиме 100 км/год, кажуть активісти.

«Проведений нами аналіз виявив, що більшість вулиць, де секретар Київради пропонує встановити високу швидкість руху, містять фактори ризику, несумісні зі швидкісним режимом. До них належать наземні пішохідні переходи, перехрестя в одному рівні, повороти ліворуч, зупинки громадського транспорту. Крім того, на усіх цих вулицях рух велосипедистів здійснюється на проїзній частині в одному потоці з автомобілями. Прийняття рішення про підвищення легальної швидкості до 80-100 км/год за таких умов неминуче призведе до майбутніх смертельних аварій», – йдеться в заяві.

До влади міста звернулися: Центр демократії та верховенства права, ГО Vision Zero та Асоціація велосипедистів Києва. Вони наполягають на експертизі та публічних обговореннях.


 1 січня 2018 року максимально дозволену швидкість руху в населених пунктах України знизили з 60 до 50 км/год.

 Також МВС пропонує встановити фото- і відеофіксацію порушень ПДР, у 20 разів збільшити штраф за кермування без прав і вперше видане водійське посвідчення зробити тимчасовим з подальшим перескладанням іспитів.