З 1 січня в Україні розпочинає роботу Дорожній фонд. Автошляхова галузь отримає гарантоване державою фінансування. Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

З 1 січня «Укравтодор», за його словами, відповідатиме лише за 50 000 кілометрів автошляхів, інші 120 000 кілометрів передаються на обласний рівень з гарантованим фінансуванням з Дорожнього фонду в обсязі 35% від його надходжень.

«Тепер кожен має право і повинен вимагати від місцевої влади якісних доріг, а не кивати розчаровано на Київ», – пише Омелян.

Цього року на дороги виділили майже 33 мільярди гривень.

«З початку року керівники областей будуть відповідати за ремонт, будівництво та управління дорогами місцевого значення. Фінансування буде йти з нового державного фонду. 35%, а це 11,41 мільярди гривень, отримають місцеві органи влади, 60% – 19,5 мільярдів гривень, – автодор буде направляти на ремонт та утримання доріг державного значення. За автодором залишається також погашення боргових зобов’язань на наступний рік, а це близько 6 мільярдів гривень», – зазначає в.о. голови Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак, пише ZIK.

Як повідомлялось раніше, з 1 січня гранична швидкість у населених пунктах знизилась до 50 км/год.