Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроект, який спрямовано на демонополізацію ринку житлово-комунальних послуг.

Мешканці за новим законом зможуть або організувати ОСББ, або об’єднатися і укласти один колективний договір на весь будинок. Розрахунки здійснюватиме уповноважена особа. Законом запроваджується типовий договір на управління будинком, який передбачає прозорий поділ тарифу, де вказані розмір плати за комунальні послуги.

Як пояснила заступниця голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак, закон спрямований на реалізацію раніше ухваленого закону про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку, згідно з яким ЖЕКи «мають бути позбавлені монополії на ринку надання комунальних послуг».

«Людині треба дати право порахувати, скільки коштує прямий договір, а скільки — колективний. Тому законопроект відкриває можливості вибору для людей у багатоквартирних будинках. Послуги продаватимуть тільки за лічильниками», — каже Бабак.