5 листопада о 20:00 за українським часом оприлюднено нове глобальне журналістське розслідування Paradise Papers («Райські папери»).

Витік включає 13,4 мільйона документів, що здебільшого належать одній провідній компанії в офшорних фінансах, передає BBC. Інформація оприлюднена 5 листопада – лише частина того, що буде опубліковано протягом тижня.

Як і з «Панамськими паперами», документи отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung. Було скликано Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) для нагляду за ходом розслідувань та залучено Центр з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). З України до розслідування долучилась команда «Слідства.Інфо».

Історії стосуються того, як політики, транснаціональні корпорації, знаменитості використовують системи трастів, фондів і «компаній-одноденок», щоб приховати інформацію. При цьому переважна більшість транзакцій не містить юридичних порушень.

Серед оприлюднених історій:

 Близько 10 мільйонів фунтів із приватних статків королеви Єлизавети ІІ інвестовані в офшори. Їх вкладало Герцогство Ланкастерське, що керує інвестиціями у межі приватної власності королеви.

Частину коштів було вкладено фондами в лізингову компанію BrightHouse, звинувачену в наживанні на бідних, а також в Threshers – мережу магазинів, яка після банкрутства заборгувала податків на 17,5 мільйона фунтів і залишила без роботи 6000 осіб.

 Юристи з фірми «Еплбай», з Острова Мен, яка займається реєстрацією офшорів, відмовилися мати справу з юристами з української фірми «Авеллум», яка представляє інтереси президента Петра Порошенка. Причиною відмови було те, що вони вважали співпрацю з Президентом України ризикованою.

Після цього юристи з «Авеллуму» звернулися до панамської фірми Mossack Fonseca, що потім стало об’єктом викриттів «Панамських паперів».

 Дві російські державні інституції робили значні інвестиції у twitter та facebook через ділового партнера Джареда Кушнера, старшого радника та за сумнісництвом зятя Президента США Дональда Трампа.

 Nike, Apple та ще понад 100 мультинаціональних компаній зменшували свої податки, створюючи офшорні номінальні компанії.

 Фандрайзер та близький радник канадського прем’єр-міністра Джастіна Трюдо Стівен Бронфмен був залучений до переміщення кількамільйонного капіталу до офшорних територій.