Державне агентство з питань зони відчуження ініціює посилення покарання за порушення правил відвідування зони відчудження. Про це повідомляє прес-служба ДАЗВ. Таке рішення пов’язане зі зростанням незаконних відвідувань зони відчудження Чорнобильської АЕС.

«Ми докладаємо чимало зусиль щодо інформування громадськості про те, що нелегальне перебування у зоні відчуження може привести до опромінення вище допустимих нормативів. І більшість людей про це знає. Але ми бачимо, що так звані «сталкери» і досі шукають у зоні відчуження адреналін. Діюча на сьогодні система покарання за порушення правового режиму не зупиняє правопорушників», — каже голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Він підкреслює, що сталкери ризикують винести радіаційні матеріали за межі зони відчуження.

«Правопорушники можуть отримати значні дози опромінення і на відносно «чистих» ділянках зони відчуження, або натрапити на хижаків, які потенційно можуть напасти на людину. Тому, для безпечного відвідування зони існують спеціально визначені маршрути і кваліфіковані гіди», — ідеться у повідомленні.

Наразі на правопорушників накладається штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 гривень) з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення і на посадових осіб — від 25 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-510 гривень) з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення.

Фото обкладинки: ДАЗВ