За фактом знищення графіті «Ікони Революції» та пошкодження майна магазину «Емпоріум» на вулиці Грушевського розпочали кримінальні провадження. Про це повідомляє Головне управління Національної поліції в Києві.

«Спочатку правоохоронці зареєстрували повідомлення про знищення трьох графіті, які є історичною пам’яткою, на фасаді будівлі на вулиці Грушевського. Відомості за цим фактом прокуратура міста Києва внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статею 298 (знищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури) Кримінального кодексу України. А близько 15:00 до Печерського управління поліції надійшло повідомлення про те, що по вулиці Грушевського, 4 невідомі особи пошкодили двері, обмалювали фасад магазину, який розміщується за вказаною адресою, та палили шини», — йдеться у повідомленні.

Фото графіті на Грушевського. Владислав Содель/Twitter

За фактом розгрому магазину слідчим відділом Печерського управління поліції розпочато кримінальне провадження за статтею про умисне знищення або пошкодження майна. Поліція встановлює всі обставини події.

«Поліцейські оглянули місце події та прилеглу територію, поспілкувалися зі свідками та очевидцями. Нікого не затримували. Під час огляду місця події правоохоронці вилучили автомобільну шину, балончик емалі, пусту пляшку запальної суміші, інші речові докази», — кажуть у поліції.

 Як повідомлялося раніше, з фасаду магазину меблів «Емпоріум» на вулиці Грушевського, 4 зникли графіті з портретами Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки, які створили у лютому 2014 року за часів Майдану. Після цього вхід до магазину «Емпоріум» розгромили.

Згодом Український інститут національної пам'яті заявив, що готує звернення в поліцію та до Генеральної прокуратури через знищення «Ікон Революції» за фактом вандалізму. Генеральний прокурор України Юрій Луценко 3 вересня написав у Facebook, що прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом нищення графіті.

Фото обкладинки: Юрій Луценко у Facebook