Вищий господарський суд не задовольнив касаційну скаргу зампрокурора Києва щодо визнання незаконним та скасування рішення Київради про передачу в оренду 0,1 га землі під забудову в історичній частині Києва. Про це свідчить постанова суду від 1 серпня 2017 року.

У квітні 2005 року земельну ділянку площею 0,1 га на вул. Стрітенській, 8 Київрада віддала в оренду ТОВ «Житло-Буд».

Зображення: «Наші Гроші»

Ділянка знаходиться в історичному ареалі міста – поряд з Софійським собором, і відноситься до земель історико-культурного призначення зі спеціальним режимом використання.

У кінці березня 2016 року, прокуратура подала позов, оскільки спірну ділянку передали в оренду під будівництво житлового будинку незаконно, оскільки це суперечить статтям ЗУ «Про охорону культурної спадщини», а також Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини.


 У травні 2016 року господарський суд Києва ухвалив перше рішення у справі, яким визнав позовні вимоги необґрунтованими.

У жовтні 2016 Київський апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції, визнавши договір оренди ділянки недійсним.

У лютому 2017 Вищий госпсуд скасував вже постанову апеляційної інстанції, пояснюючи, що суд не взяв до уваги заяву відповідача про сплив строку позовної давності.